fbpx

Lumanarea de botez – rolul si importanta ei

Te-ai intrebat vreodata de ce la botez se foloseste lumanarea? Ce simbolizeaza? Ce rol are in actul botezului?

Lumanarea este un simbol al luminii, o materializare a adevarului si a sfinteniei, duce cu gandul chiar la Iisus Hristos – Lumina Lumii. Familia isi doreste ca bebelusul sa creasca in lumina si sa fie calauzit de lumina si intelepciunea lui Dumnezeu. Totodata, lumanarea este si simbolul vietii vesnice pe care fiecare om si-o doreste dupa moarte. Atunci cand cineva se boteaza, se cununa, se impartaseste, moare, se roaga acasa sau in biserica, si in oricare alt moment se adreseaza lui Dumnezeu, crestinul ortodox aprinde lumanari. Acesta este si motivul pentru care pruncul increstinat trebuie sa-si inceapa cresterea cu lumina, prin lumina si in lumina, iar lumanarea simbolizeaza aceasta calauzire.

Lumanare botez personalizata Elegant flowers - UNICAT
Lumanare botez personalizata Elegant flowers – UNICAT

Cine cumpara lumanarea?

In traditia crestina ortodocsa, lumanarea pentru botez va fi cumparata de catre nasii copilului. Va fi dusa la biserica de catre ei si preotul sau diaconul o va aprinde inainte de inceperea slujbei. Unul dintre nasi va tine lumanarea in mana pe tot parcursul slujbei.

Ce culoare trebuie sa aiba lumanarea?

Cel mai des sunt intalnite lumanarile albe, ele simbolizeaza puritatea, insa pentru botez pot fi la fel de potrivite lumanarile colorate asortate trusoului si tinutei bebelusului sau lumanarile din ceara naturala de albine. Lumanarile de botez dau liber creativitatii in ceea ce priveste decorul lor. De la flori naturale, la flori de hartie sau flori uscate, materiale precum tulle si organza, panglici, gheme, jucarii si multe alte elemente pot fi folosite pentru a decora lumanarile de botez.

Lumanare botez personalizata fluturele dantelat
Lumanare botez personalizata fluturele dantelat

Ce facem cu lumanarea dupa botez?

Obiceiurile legate de lumanarea de botez sunt diverse si specifice fiecarei zone a tarii. In anumite zone lumanarea ramane la preotul care a oficiat slujba. In unele cazuri lumanarea este taiata, iar jumatate din ea este data parintilor. Ei aprind lumanarea de botez atunci cand se roaga pentru copil sau o folosesc strict ca o decoratiune, o amintire a unui moment special.

Lumanarile create de noi au lungime medie (40 cm) si sunt decorate cu elemente brodate personalizat. Folosim panglici de iuta, tulle, flori textile, elemente brodate pe fetru, perlute si alte elemente interesante in combinatii inedite. Ne face deosebita placere sa ne folosim creativitatea si sa venim cu modele noi la cererea clientilor.

Daca esti nas/nasa si doresti o lumanare deosebita contacteaza-ne si iti vom crea o lumanare decorata asa cum iti doresti.

 

Lumanare botez personalizata broderie Iepuras in leagan
Lumanare botez personalizata broderie Iepuras in leagan