fbpx

Masti textile refolosibile

Traim vremuri noi, traim ceea ce nici nu ne imaginam cu cateva saptamani sau luni in urma. Un virus ne-a dat viata peste cap si ne-am trezit brusc ca suntem scosi din zona de confort si impinsi intr-un vartej din care ne luptam cu totii sa iesim. Fiecare reactioneaza cu poate, informatiile vin in valuri peste noi, unele bune, altele false. Ne vedem brusc pusi in postura de a raspunde la intrebari precum „de cine ascult? in cine sa am incredere?”

Cautam sa ne protejam si dupa bine cunoscutul spalat pe maine urmatorul pas ar fi purtarea unei masti. Dar de unde sa iei masti cand deja de cateva saptamani multe farmacii nu au si altele au crescut pretul foarte mult. In acest context a aparut ideea mastii artizanale. Eu personal am fost impotriva pentru ca nu aveam informatii despre ce materiale se folosesc si majoritatea canalelor media transmiteau mesajul „sunt inutile, nu le folositi” venit de la organisme precum Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Dar de cateva zile am observat un felomen in tarile din vest, in special in cele cu foarte multe cazuri unde situatia este critica in acest moment. Am vazut spitale din SUA care cer artizanilor sa coasa masti din bumbac pentru ca nu mai au deloc masti de nici un fel in spitale. Am vazut clinici din Franta care cer croitoreselor sa confectioneze masti pentru ca nici la ei nu mai au pentru personalul medical. Am vazut medici, spitale, chiar primari din diverse orase din Italia solicitand masti textile refolosibile pentru ca nu mai au deloc si raman medicii complet descoperiti. Aceleasi mesaje le-am vazut si in Olanda si azi si in Romania. Medici de la Timisoara au comunicat ca ideal este sa purtam masti de grad medical, dar in lipsa acestora sa purtam din cele textile. In acest moment sunt foarte multi purtatori asimptomatici ai virusului. Avem cateva zeci de mii de compatrioti intorsi din tari cu numar mare de cazuri, nu au fost testati toti, drept urmare nu avem cum sa stim cati sunt printre ei purtatori sanatosi. Si cum nu toata lumea respecta auto-izolarea, mai e doar un pas pana ajungem in situatia tarilor din vest. A fost declarata starea de pandemie, iar in acest momend indiferent de zona din care se vine e necesara auto-izolarea.

 

Am decis sa facem masti textile reutilizabile

 

Datorita situatiei actuale am decis sa ne orientam si noi atelierul spre a produce masti. Am cautat zile la rand informatii despre masti, despre ce materiale se folosesc, despre protectia pe care o ofera si multe altele. Am decis sa facem masti din bumbac cu tesatura densa (poplin) in dublu strat, iar intre ele sa avem doua straturi de insertie netesuta care sa actioneze ca filtru. Mai jos, dupa poze gasiti detalii tehnice despre materialele folosite la confectionarea mastilor.

Atentie!!!  Mastile produse de noi nu sunt dispozitive medicale, nu exista in acest moment studii legate de eficienta lor impotriva virusilor si in special impotriva COVID19.

Mastile sunt pentru adulti, daca va fi cerere putem sa facem si marime mai mica.

Va incurajam sa evitati iesirile, mai ales cele cu copiii in aceasta perioada. Stati cat mai mult in casa, iesiti doar daca este imperios necesar, protejati-va si aveti grija de cei dragi.

 

Mod de folosire si intretinere

 

Este foarte important ca masca sa fie folosita corect pentru a oferi un minim de protectie. Atunci cand o purtati aceasta trebuie sa va acopere atat gura, cat si nasul.

Inainte de a pune masca trebuie sa aveti mainile curate, deci fie va spalati, fie va dezinfectati. Masca ar trebui inlocuita daca se umezeste sau au trecut 4 ore de cand ati pus-o pe fata. Atentie cand o scoateti ca sa nu va contaminati mainile. Pentru a intelege mai bine cum se pune, poarta si scoate o masca va recomanda video-ul de aici.

Dupa folosire puneti masca intr-o punga de plastic si inchideti-o, iar cand ajungeti acasa o veti curata.

Iata recomandarile noastre pentru a curata masca manual:

  • scoateti cu grija masca din punga si o puneti in chiuveta.
  • spalati masca folosind un sapun antibacterian sau spirt de minim 60%
  • clatiti masca bine cu apa si o puneti la fiert intr-o oala timp de aproximativ 5 minute.
  • puneti masca la uscat. Finalizati sterilizarea folosind fierul de calcat.

Daca doriti sa curatati masca folosind masina de spalat, aceasta poate fi spalata la 60 sau chiar 90 de grade si apoi pusa la uscat. Finalizati sterilizarea folosind fierul de calcat.

Mastile vor fi livrate direct din atelier si inainte de prima utilizare va trebui sa le sterilizati.

Bumbacul este unul cu imprimeu sau uni, folosim ceea ce avem in acest moment in stoc, motiv pentru care am decis sa le facem asa. Vedeti mai jos imagini cu cateva din imprimeurile pe care le vom folosi. Din motive de eficienta logistica veti primi mastile cu imprimeu aleator, nu se poate comanda un anumit imprimeu. Va multumim pentru intelegere.

 

Update 1

Detalii tehnice despre materialele folosite.

„Măștile medicale de protecție, cele ce au fost comercializate în mod obișnuit până în prezent sunt realizate din material “nețesut”, însemnând material din fibre (celulozice în special) dispuse după anumite procedee tehnologice într-un strat de anumite dimensiuni și grosimi și fixate prin presare și cu anumiți adezivi pentru a nu se “destrăma”. Aceste fibre au orientări diferite în material, realizând suprapuneri care conduc la o compactizare ce nu lasă interstiții (spații între ele) de natură să facă posibilă trecerea particulelor. Cu alte cuvinte, se formează un fel de labirint prin care aerul va trece, parcurgând un traseu complex în decursul căruia sunt reținute (filtrate) particulele solide fie prin procese de aderență (ramân pe fibre), fie prin alte mecanisme fizico-chimice care constau în legături de hidrogen și interacțiuni Van der Waals între structura chimică a particulelor și cea din fibre. Iată de ce natura fibrelor este foarte importantă. De asemeni, capacitatea de sorbție a apei joacă un rol important. Apa are rol în transportul microparticulelor. Umiditatea va putea contribui la creșterea nivelului de particule reținute pe fibre și în “labirintul” creat de acestea, dar peste un anumit conținut de apă în fibră, și în spațiile dintre acestea, transportul particulelor va fi facilitat înspre interior prin efectul de aspirare indus de respirație. Este necesară astfel cunoașterea exactă a proprietăților și un număr de teste care să valideze materialul în acest scop.

Spre deosebire de materialele nețesute, țesăturile presupun contexturi mai delimitate în spațiu. Fibrele sunt în acest caz înglobate în fire cu grosimi variabile, în care sunt cuprinse mai multe fibre și stabilizate prin răsucire. Firele formează apoi materialul țesut prin operația de țesere și care se realizează în diverse contexturi (diverse moduri de a trece firele de bătătură printre cele din urzeală).
Din categoria materialelor țesute trebuie selectate pentru confecționarea măștilor de protecție doar cele care îndeplinesc proprietăți asemănătoare cu nețesutele și anume, fără orificii și cu dispunerea firelor astfel încqt să realizeze acele labirinturi.
Conform celor arătate mai înainte, NU SE RECOMANDĂ folosirea țesăturilor cu LEGĂTURĂ PÂNZĂ (cea clasică, cum ar fi batistele) deoarece prezintă cele mai multe “perforații”.
Cu cât este mai complexă contextura, cu fire suprapuse (firul din bătătură “sare” peste mai multe fire din urzeală de o manieră astfel încât să nu se formeze goluri/orificii). Astfel, țesăturile “diagonal”, cele folosite pentru îmbrăcamintea de tip jeans/blugi prezintă o contextură mai “închisă” la trecerea aerului, mai filtrantă. La fel toate contexturile derivate din aceasta, respectiv herringbone, herringbone modificat, ș.a.m.d. Totuși, cele mai eficiente țesături pentru filtrare și pentru a fi folosite drept măști sunt cele realizate în contextura cunoscută în trecut drept “triplu voal” și la care trecerea firelor de bătătură printre cele de urzeală se face într-un mod mai complex, mai variat decât în cazul legăturii diagonal. Sunt obținute astfel texturi foarte asemănătoare ca și proprietăți de filtrare cu cele ale nețesutelor. Alte contexturi recomandate sunt cele jacquard, dar și cele mai scumpe. Materialele flaușate din bumbac (tip prosop) dar mai subțiri, pot fi și ele eficiente dacă nu lasă scame.
Un aspect important, țesăturile sunt mult mai scumpe decât nețesutele chiar dacă au la bază același tip de fibre, datorită complexității procesului tehnologic.
La cele spuse mai înainte trebuie avut în vedere că protecția împotriva prafului și altor particule este asigurată și de materiale cu orificii de ordin micronic, dar în cazului unor viruși, cum este și Covid 19 care are dimensiuni de 100 nm, aceștia vor trece ușor prin acele orificii. Vor putea în schimb reținuți la trecerea prin labirintul creat de anumite contexturi. Iată ce se întâmplă: particulele de praf sau de alți compuși vor fi primele retinute chiar de la exteriorul măștii, dar ele pot avea sub formă aderentă și viruși care se vor desprinde sub influența umezelii și vor trece mai departe. Cu cât textura materialului le opturează mai mult calea și traseul este mai lung, cu atât vor trece mai greu. De asemeni, virușii pot fi înglobați în picături de apă din atmosferă (umiditatea atmosferei) și vor fi antrenați prin fenomele de sorbție pe materialul măștii. Iată de ce umiditatea joacă un rol important. O umiditate mică va ajuta la reținerea virușilor în fibra respectivă odată cu apa, în timp ce un exces de umiditate va duce la transportul apei prin material, riscând să ajungă în aparatul respirator al persoanei ce poartă masca. Totul depinde deci de capacitatea materialului de sorbție a apei (higroscopicitatea).”

Cercetare de mai sus privind textilele, proprietatile fizico-chimice, etc este realizata de Iuliana Cocean

Mastile noastre

Pentru confectionarea mastiilor noastre folosim 2 straturi material tesut (bumbac) si 2 straturi material netesut de tip polybont, astfel crescand capacitatea de filtrare a mastii. Repet, nu sunt dispozitive medicale, dar comparativ cu o masca simpla de bumbac, mastile noastre au un nivel de protectie in plus.